Indlæser
Synsfaglige Netværksdage
Dato og tid
Onsdag d. 27. november 2024 kl. 09:00 til torsdag d. 28. november 2024 kl. 17:00
Tilmeldingsfrist
Fredag d. 15. november 2024 kl. 12:00
Sted
Comwell Hotel Middelfart,
Karensmindevej 3.,
5500 Middelfart
Comwell Hotel Middelfart
Karensmindevej 3.
5500 Middelfart
Synsfaglige Netværksdage
Arrangementsbeskrivelse
De Synsfaglige Netværksdage har siden 2011 været afholdt af DTHS synssøjlen i samarbejde med IBOS - Instituttet for Blinde og Svagsynede.
Traditionen tro er netværksdagene for alle, der arbejder med mennesker med synsnedsættelse eller blindhed i Danmark. Medarbejdere fra DTHS institutioner har fortrinsret, og der er i netværkene, fokus på faglige og andre ikke-kommercielle aspekter.
Tanken med de fælles netværksdage er, at alle synsprofessionelle får mulighed for at deltage i relevante faglige netværk og vælge de faglige netværk ud, som de finder relevante for dem selv.
Det er i høj grad op til deltagerne at udvikle de faglige netværk, så de bliver brugbare og givtige fremover.
På netværksdagene stilles der skarpt på relevante og aktuelle emner inden for synsområdet gennem workshops, oplæg, plenumdiskussioner og fælles netværksdannelse.
TID OG STED
DTHS Netværksdage afholdes onsdag den 27. november fra klokken 9.30 og torsdag den 28. november fra klokken 8.30.
I år afholdes Netværksdagene på Comwell Hotel Middelfart. Karensmindevej 3, 5500 Middelfart.
Valg af faglige spor: Vi henstiller venligst til, at man følger de valgte spor, dette både af hensyn til logistik, men også af hensyn til de kolleger der forbereder faglige oplæg og ofte tilrettelægger oplæg efter antal tilmeldte på sporet og deres fagligheder.
NOTE: Vi forlænger tilmeldingen, men må købe ekstraværelser efter behov og der kan derfor på hjemmesiden blive meldt udsolgt. Skriv en mail til Annemarie AB7H@kk.dk - hvis det sker.
PROGRAM DTHS SYNSFAGLIGE NETVÆRKSDAGE 2024
Onsdag den 27. november
Fælles
09.00- 10.00 Ankomst og registrering.
Kaffe og morgenbrød.
10.00-10.20 Velkomst v. Kathrine Anderskou. Centerleder. Center for Kommunikation. Herning.
10.20-11.10 Sådan kan AI forbedre din (og borgernes) arbejdsdag.
I hverdagen står vi over for en række forskellige arbejdsopgaver og ikke alle er lige motiverende. Med de rette AI-værktøjer kan din arbejdsdag blive både sjovere og mere effektiv. Kasper Bergstrøm har specialiseret sig i at udforske de nyeste teknologier og digitale værktøjer gennem sin virksomhed AI-workshop. Han vil dele sine bedste tips og praktiske råd til, hvordan du kan bruge AI-værktøjer til at gøre dit arbejde lettere og mere produktivt.
v. Kasper Bergstrøm. AI-workshop.
11.10-13.15 Parallelspor 1 og 2 (fælles pause ca.12.10-12.20).
Spor 1: ADL.
- Er der nyt?
- Hvor mange boxe er ude og hvem køber dem?
- Andet
v/teknologikonsulent Johannes Morre Nørgaard fra Instrulog.
- Udredningsmodeller – medbring forslag
- Erfaringsdeling omkring bevillingskriterier
- Hvad gør man når borgeren har brug for andet teknisk udstyr, for at få Go Boxen op at køre? Indgår det i bevillingen, eller skal borgeren selv stå for indkøb?
- Er der givet afslag og med hvilken begrundelse? Medbring gerne anonymiserede afgørelser.
v/Majbritt Holm-Pedersen og Lene Kramer
- Erfaringsdeling omkring udfordringer ved opsætning af Go Boxen/Vo box
- Hvor meget må man ”pille” ved folks installationer?
- Tilslutning af boks, evt. kanalsøgning for borger?
- Hvordan vejledes borgeren i forhold til evt. køb af ekstra udstyr?
- Erfaringsdeling og afprøvning af forskellige opsætninger
v/ Hanne Petersen og Johannes Morre Nørgaard
Spor 2: Syn, Uddannelse og Erhverv.
For personer med en funktionsnedsættelse er der yderligere et behov for at kende sin funktionsnedsættelse i forhold til de arbejdsopgaver, som man har/ skal have, og at det indgår i jobmatchet. Når man kender den del af sig selv, der knytter sig til det nedsatte syn eller blindhed, så er det muligt at se på de konkrete behov, man har og om/hvordan der kan kompenseres for det, så der er balance i det man kan og arbejdspladsens krav og forventninger.
De fleste af os fagpersoner kender den problematik og på workshoppen vil vi gennemgå et redskab, som stammer fra P.E.P. programmet og bruges i kurset ”På vej til arbejdsmarkedet”. Det kaldes for en forskelsanalyse.
Det vil forsøges koblet til et konkret eksempel med mentalisering og perspektiv skifte som synliggjorde opgaveløsningen på flere måder og fra flere synsvinkler.
På workshoppen vil vi desuden gennemgå de nyeste tal fra IBOS og Danmarks Statistik om beskæftigelse for personer med nedsat syn. Vi får et overblik over beskæftigelsen for gruppen, hvordan denne varierer efter bl.a. alder og uddannelse. Vi stiller spørgsmålet, hvorfor en så stor en del af gruppen stadig står udenfor arbejdsmarkedet.
Tovholder: v. Anders Hostrup. CSV Vejle og Lise Plagborg og Isak Kornerup Houe, IBOS
Fælles
13.15-14.15 Frokost.
14.15-16.45 Parallelspor 3 og 4 (pause 15.30-15.50).
Spor 3: Aldring og Synsnedsættelse.
14:15 – 14:40 Aldersrelaterede øjenlidelser og konsekvensen af disse (Michael Smidt)
14:40 – 15.30 Alder som fænomen og ældrepædagogik set fra en synsfaglig vinkel (Susan Linke)
15:30 – 15:50 Pause
15:50 – 16:30 Gruppearbejde (de tilmeldte diskuterer de ovenstående emner ud fra spørgsmålskort) (Camilla Kjær Madsen)
16:30 – 16:45 Afslutning i plenum
Michael Smidt optometrist, CKV
Spor 4: Syn og IT.
Foredragholder Sebastian Scott Engen
16.50 - 17.20 Ekstra oplæg: N-Lited projekt.
Evalueringen af projektet, data for resultaterne og fremvise N-Lited brillen – og planen fremadsigtet ift. Lysudrednigner. Både Anne og Signe står gerne tilrådighed efter oplægget, hvis er er nogen der har lyst til at prøve den nye N-Lited brille.
V.Signe Tornøe Tødten, Synskonsulent og Fagkoordinator og Anne Jacobsen, Synskonsulent begge Slagelse
Kl.19.00 Netværksmiddag (Restauranten).
Torsdag den 28. november
Fælles
08.00-09.00 Ankomst og registrering.
Kaffe og morgenbrød.
09.00-11.45 Parallelspor 5 og 6 (Pause 10.00-10.30).
Spor 5: O&M.
Ledsageteknik har mange udtryk, og kan blandt andet foregå gående, gående med støtte, i kørestol og med alternative hjælpemidler.
Der vil være et kort oplæg om temaet ledsageteknik, og efterfølgende vil vi sammen afprøve teknikker, der kan gøre ledsagelsen mere sikker for den enkelte.
Ledsagning forekommer som en naturlig del af O&M-instruktørernes hverdag, men det kan også være at du, som ikke er uddannet instruktør, har borgere som du skal ledsage fra et lokale til et andet i forbindelse med afprøvninger.
Vi indbyder derfor til at erfarne O&M instruktører deltager aktivt som praksisundervisere, og at du, der er mindre erfaren, kommer som deltager.
Vi slutter af med fælles inspiration til alternative metoder til ledsagning, som kan anvendes når de gængse teknikker ikke virker.
Med venlig hilsen
Vidensforum for O&M
Spor 6: Syn og udviklingshæmning.
Det er en kendt sag, at overgangen mellem ung og voksen er særlig vanskelig for borgere med udviklingshæmning, fordi det ofte indebærer skift af bolig, beskæftigelse, fagpersonale og løsrivelse fra forældre.
Vi ved, der er meget viden, der skal overleveres i denne fase. Vi ved også, at den viden, der knytter sig til synsfunktionen og de pædagogiske tiltag i forbindelse hermed, ofte går tabt.
Derfor er der mange voksne udviklingshæmmede, der lever med CVI, uden at de fagfolk, der er omkring dem, kender til det og uden at personen selv er i stand til at give udtryk for det.
Denne workshop vil stille skarpt på CVI og voksenlivet og er rettet mod de fagpersoner, der arbejder med denne gruppe af mennesker.
Vi vil ikke bruge meget tid på at afklare, hvad CVI er – det regner vi med, at I ved 😊
I stedet vil vi bruge tid på:
- At afklare, hvordan vi opdager eller gen-opdager de voksne med udviklingshæmning, der har CVI.
- At drøfte, hvad vi kan gøre og hvordan vi målretter den synsfaglige indsats.
- At diskutere, hvordan vi kan undgå, at den viden og de indsatser, der tidligere har understøttet personens synsfunktion forsvinder.
Forudsætningen for at deltage i workshoppen er, at du i et eller andet omfang arbejder med mennesker med udviklingshæmning og har lyst til at byde ind, så vi i fællesskab kan blive bedre i vores daglige arbejde med denne gruppe.
Tovholdere: Center for Specialrådgivning Aarhus v. Jette Østergaard og Karin Gøbel Davies
Fælles
11.45-12.45 Frokost
12.45-13.45 Fælles oplæg
Set både fra en udøvende goalballspiller - og en træners perspektiv
Lidt om Svenne Lund:
Landstræner for Goalball Herrer samt Aarhus Goalball.
Tidligere Ishockey spiller & Træner i Herning Ishockey Klub. Stadig aktiv på Oldboys i Silkeborg.
Jeg kommer med en baggrund som spiller på højeste niveau i dansk Ishockey samt en Træner uddannelse i Dansk Ishockey Union. Til daglig er jeg chef i detail hvor jeg har en lang erfaring med ledelse samt en del kurser i Ledelse.
Lidt om Caspar Gregersen.
Mit navn er Caspar. Jeg er 27 år gammel og bor i Aalborg. Jeg er uddannet cand.merc i organisation og strategi fra Aalborg universitet og arbejder til daglig ved Skattestyrelsen i Hjørring, hvor jeg vejleder borgere og virksomheder i forhold til erhvervsbeskatning. Udover mit arbejde bruger jeg meget af min tid på Goalball. Jeg startede med at dyrke sporten tilbage i 2016. Jeg spiller for Aarhus Goalball og er på det danske landshold. Jeg har øjensygdommen Retinitis Pigmentosa og har omkring 5 graders syn tilbage.
13.45-14.00 Kaffepause
14.00-15.30 Fællesoplæg
Hvilken udvikling der har været over årene i diagnoser og patienter – hvilken vej går udviklingen, kommer der flere eller færre – og hvilke diagnoser ser vi mest i fremtiden (i gamle dage var det jo kuvøsebørnene der fyldte mest ) – vi skal jo alle – både børnekonsulenterne, og senere unge/voksenområdet, stå klar med den rette rehabilitering og de rette tilbud til målgruppen.
v. Ann-Cathrine Larsen. Afdelingslæge Synsregisteret, Ph.d. Rigshospitalet - Glostrup. Kennedy Centret.
15.30 - 15.45 Opsamling og afslutning
PRAKTISKE OPLYSNINGER
TILMELDING TIL NETVÆRKSDAGENE
Fristen for tilmelding er søndag den 1. november 2024 klokken 12.00.
Husk ved tilmelding at angive i bemærkningsfeltet, hvis specialkost er ønsket - også til netværksmiddagen onsdag aften.
NB! Tilmelding er bindende.
Ved spørgsmål om tilmelding kontakt Annemarie Enevoldsen på mail: ab7h@kk.dk eller på telefon 39 45 23 13.
PRIS FOR DELTAGELSE
Fuld konferencepakke: 2 dages konference inkl. forplejning, netværksmiddag onsdag aften samt overnatning fra onsdag til torsdag på Comwell Hotel Middelfart kr. 3125,- pr. person eksklusiv moms.
Konferencedag: Konferencedeltagelse på den valgte dag inkl. forplejning kr. 1195,- pr. person eksklusiv moms. Netværksmiddagen kan tilkøbes, se nedenfor.
NETVÆRKSMIDDAG ONSDAG AFTEN
Der er netværksmiddag for alle interesserede deltagere onsdag aften den 27. november klokken 19.00.
Middagen holdes i restauranten på Comwell Hotel Middelfart og består af en to-retters menu, vin eller vand samt kaffe.
Netværksmiddagen er inkluderet i den fulde konferencepakke.
Derudover kan middagen tilkøbes for kr. 445,- pr. person eksklusiv moms.
for deltagere på dagskonference d. 27. november
OVERNATNING
Overnatning fra onsdag til torsdag på Comwell Hotel Middelfart er inkluderet i den fulde konferencepakke.
Yderligere overnatning kan tilkøbes for kr. 995,- pr. nat.eksklusive moms.
Kontakt Annemarie Enevoldsen, mail AB7H@kk.dk.
Læs mere om Comwell Middelfart her: Comwell Hotel Middelfart
Find vej til arrangementet
Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >
Kontaktinformation til arrangør
IBOS - Instituttet for Blinde og Svagsynede
Tlf: +45 39 45 23 13
AB7H@kk.dk
Kontaktinformation til arrangør
IBOS - Instituttet for Blinde og Svagsynede
Tlf: +45 39 45 23 13
AB7H@kk.dk